Tutaj jesteś
Home > Wiadomości > Japonia – kraj dobrego jedzenia

Japonia – kraj dobrego jedzenia

W Japonii jedzenie jest po prostu wszędzie. Grzechem byłoby go nie spróbować. Czego warto spróbować w Japonii?

Japonia to wyjątkowe miejsce

Japonia to inna planeta. Trudno jest opowiedzieć o niej komuś, kto nigdy tam nie był. Nie da się jej też porównać z jakimkolwiek innym krajem na Ziemi. To ludzie sprawiają, że to państwo jest tak wyjątkowe. Japończycy są uczciwi, pomocni i pracowici. Zostawienie napiwku w restauracji jest uważane za obraźliwe. Nie ma tutaj do czynienia z żadnymi oszustwami. Japonia to kraj kontrastów. Nowoczesna technologia łączy się tutaj z tradycją. Miłość do sztuki wysokich lotów z kreskówkami. Trudno to zrozumieć i połączyć w całość.

Najciekawsze miejsca w Japonii

Najbardziej atrakcyjne miejsca w Japonii to: Tokio, wyspy Naoshima i Teshima (sztukę nowoczesną można zobaczyć na ulicy). póltropikalna wyspa Amami (zachwycające puste plaże), Kawaguchico (góra Fudżi). W Japonii można się czuć bardzo bezpiecznie, bo praktycznie nie zdarzają się tutaj kradzieże, ani oszustwa. Warte uwagi są również onseny, czyli gorące źródła.

Dlaczego w Japonii jest tak dobre jedzenie?

Japonię warto zwiedzać nie tylko ze względu na jej walory turystyczne, ale również dobre jedzenie. Jest ono proste, a produkty są świeże i bardzo wysokiej jakości. To jedna z najlepszych kuchni na świecie. Japończycy w niepowtarzalny sposób łączą ze sobą smaki oraz faktury. Na przykład okonomiyaki ma w sobie różne smaki, które pozornie do siebie nie pasują. Jest to: rybny posmak dashi, płatków bonito, kapusta, wieprzowina imbir oraz słodki sos. W Japonii występuje również umami, czyli tak zwany piąty smak. Jest to smak kwasu glutaminowego. Trochę rosołowy i trochę mięsny. Na języku po jego spróbowaniu pozostaje tłusty posmak, ale wbrew pozorom to jest dobre, ponieważ dopełnia aromat potrawy i równoważy smak.

Gdzie jeść w Japonii?

Warto jest jadać w miejscach, które serwują nie więcej niż dwie potrawy. W takich punktach przepis oraz technika gotowania jest doskonalona przez całe życie. Na przykład nauka gotowania ryżu może ciągnąć się przez parę lat. Rezultaty są zdumiewające. Zazwyczaj kameralne, nie budzące zaufania knajpki podają najlepsze potrawy. Na przykład najsmaczniejszą tempurę zjesz w barach w Hakone. W Japonii jedzenie jest dosłownie wszędzie i warto z tego czerpać pełnymi garściami. Nie ograniczaj się tylko i wyłącznie do sushi. Dobre jedzenie to również tempura. Są to panierowane warzywa, owoce morza albo grzyby. Równie smaczny jest ramen, czyli japoński rosół.

Dodaj komentarz

Top